Het onderhoud van je regenlaars

Wat dien je te weten?

Vocht binnenin de regenlaars -> Is er flink in de plassen gestampt? Is de zee in je regenlaars gelopen of is de laars nat door een sneeuwballengevecht? Dan raden wij aan om de binnenkant te drogen om nare geurtjes of een klam gevoel tegen te gaan. Wat kun je hiermee het beste doen?

  • Steek wat krantenpapier in de neus van de regenlaars. Het papier zal het vocht snel opnemen.

  • Laat de regenlaars ondersteboven drogen.

  • Plaats de regenlaars op een plek waar voldoende verse lucht komt (geen donkere kelders)

  • In schoenendozen zitten vaak zakjes met vochtwerende korrels (zoutkristallen), indien je deze in huis hebt kunnen deze ook in de regenlaars worden geplaatst.

Wat kun je beter niet doen:

Regenlaarzen laten drogen in direct zonlicht of onder de verwarming. Door de grote temperatuurverschillen kan dit bij sommige soorten rubber “blooming” veroorzaken. Blooming is een natuurlijke reactie waarbij bepaalde stoffen naar het oppervlak komen en er een witte schijn op je laars verschijnt. De meeste rubberlaarzen bieden een kwaliteit die blooming voorkomt, maar beter kun je dit voorkomen.

Om uitdroging van je regenlaars te voorkomen kun je de laars beter niet een half jaar ongedragen buiten zetten. Door extreme weerswisselingen kan de laars gaan uitdrogen. Onderhoud daarom je laars twee keer per jaar met een siliconenspray om uitdroging te voorkomen. Je kunt een regenlaars gerust in de schuur opbergen, in huis, in de kelder of in de paardenstal.

Deze spray wordt als bijproduct verkocht bij onze laarzen en is niet los te bestellen.